Marijampolės marijonų gimnazija
Už lango pražydęs medis primins kartu prasmingai praleistą laiką

Už lango pražydęs medis primins kartu prasmingai praleistą laiką

Pasibaigė sodų žydėjimą išgąsdinę šalnos, kasdien saulė vis labiau kvietė nusimesti šiltesnį rūbą, įdienojus plačiau atverdavome langus… Kartu su pavasarėjančia gamta ir mes, Marijampolės marijonų gimnazistai, ruošėmės įsileisti į savo namus ir į savo širdis naujus draugus, nekantravome apkabinti tuos, kuriuos palikome prieš daugiau nei tris mėnesius saulėtoje Ispanijoje. Pasidairę po saulės nutviekstą sekmadieninį Vilnių ir trumpam stabtelėję prie įspūdingos Trakų pilies, Erasmus+ projekto „Žalieji paaugliai verslininkai“ dalyviai iš Ispanijos, Italijos ir Vokietijos pagaliau pasiekė ir Suvalkijos perlą, Marijampolę. Reikėjo pamatyti, kaip iš džiaugsmo šokinėjo ir glėbesčiavosi vėl susitikę „įbroliai“ ir „įseserės“!

Išaušus pirmadieniui, prasidėjo pilna bruzdesio savaitė! Ne taip jau ir svarbu, kad pabjuro oras, tarsi patvirtindamas, kad esame lietaus šalis, kuri dažna orų kaita nenusileidžia net ir Anglijai. Viena po kitos vyko suplanuotos projekto veiklos. Būdami šiokiais tokiais verslininkais, ruošėmės nemenkam iššūkiui – drąsiai ir draugiškai pasitikti reiklius ir ne mažiau taupius Suvalkijos pirkėjus bei nustebinti juos savo, jaunųjų verslininkų, pagamintomis ekologiškomis, gamtą ir aplinką tausojančiomis prekėmis. Toks ir yra projekto tikslas – mokytis verslumo ir kaip kuo sėkmingiau įsilieti į darbo rinką ateityje. Malonu buvo išgirsti, kai trečiadienio rytą lietuviškai prabilo temperamentingieji ispanai, artistiškieji italai ir palyginti santūrūs vokiečiai. Prie keturių valstybių stalų šurmuliavo gausus mus palaikančių miestiečių būrys. Dar pirmąją dieną išklausę paskaitą apie marketingą, įvairiausiais būdais viliojome pirkėjus – vaišinome atsivežtais skanėstais, gyrėme savo ypatingas ir išmoningai pagamintas prekes, nuleisdami kainas ar tiesiog prajuokindami ,,laužyta“ lietuvių kalba. Kaipmat išgaravo itališko medaus ir šafrano atsargos(ir žinok tu čia, žmogau, kad lietuviai tokie smaližiai!), daugelis noriai pirko ekologišką vokiečių kosmetiką, juvelyriškai pačių išdykiausių ispanų pagamintas medines dėžutes, lietuvių siūtas rankines ir simpatiškas įsisegamas bitutes. Nors iš pradžių nerimavome, ar derėsime su savo idėjomis prie tradicinio lietuviško ūkininkų turgaus, patirta sėkmė visus maloniai nustebino.

Ir tai dar ne viskas! Apsilankę svetingose tvaraus ir socialine atsakomybe paremto verslo įmonėse UAB Mantinga ir UAB Gerovė geriau supratome rūšiavimo ir marketingo reikšmę. O kokie projekto dalyvių pagaminti šedevrai iškeliavo iš UAB „Jakelio žvakės“!..

Per savaitę ištirpo drovumo ledai, nusiraminome, suvokę, kad neliksime nesupratę ar nesuprasti, pažvelgėme į Lietuvą svečių akimis ir darkart įsitikinome, kad esame vienos ir tos pačios Europos vaikai. Skirtingi įpročiai ir pomėgiai mums leidžia būti įdomesniems ir pasimokyti vieniems iš kitų. Dar turime laiko augti šiame projekte, kaip magnolija, kurią visi projekto dalyviai pasodino gimnazijos kieme. Kaskart pavasarį pražydusi, primins kartu praleistą nuostabų laiką ir išmoktas pamokas. Lauksime pavasarių…